Medium Density Fiberboard’tan Türkçeye açılımı MDF olarak giren malzeme özellikle mobilya sektöründe sıkça telaffuz edilmektedir. Ahşap yerine kullanılan bir alternatif ürün olan MDF diğer anlamda orta yoğunluklu lifli levha olarak tanımlanmaktadır.
Masif ahşaptan yapılmış mobilyalar genellikle güzel, zamansız ve kaliteli olarak düşünülür. Meşe, çam veya akçaağaç olsun, mobilya için ahşabı kullanma konusunda birçok seçeneğiniz bulunur. Bunun yanında seçeneklere göre bütçe ayırmanız gerekir.
Mobilya imalatı ile alımında MDF mobilya özellikle seçim nedeni olmaktadır. Buna karşılık, MDF geri dönüştürülmüş zamanlayıcı ve fiber malzemelerden yapılır. Reçine bazlı yapıştırıcı ile karıştırılır ve birbirine yüksek standartlarda teknoloji ile çok sıkı bir şekilde sıkıştırılır.
Tipik olarak MDF, masif ahşaba daha ucuz bir alternatif olarak görülür. Bu sebeple daha düşük kalitede olduğu algılanır. Bununla birlikte, son yıllarda MDF ile üretilen düz paket mobilyalarda hızlı bir canlanma olmuştur. Bunun nedeni büyük ölçüde daha düşük malzeme maliyetleridir. Ancak aynı zamanda kompakt bir şekilde saklanmasının kolay olmasıdır.
MDF Maliyetleri
MDF’nin temel bileşeni talaş ve diğer kerestelerin küçük talaşlarıdır. Bunların tümü, malzemenin kontrplak ve masif ahşaptan çok daha düşük maliyetli olmasını sağlayan işleme sürecinden toplanan atık ürünlerdir.
MDF’nin Boyut çeşitliliği
MDF levhalar, 2 mm’den başlayarak 60 mm’ye kadar 100’den fazla farklı kalınlıkta hazır olarak mevcuttur. Mevcut çok çeşitli seçenekler, eldeki uygulama için gerekli olan ahşap kalınlığını elde etmeyi çok kolaylaştırır.
MDF, üretim sürecinde büyük çelik plakalarla son derece kaliteli ve kompakt preslenmektedir. Bu da genel sacı son derece düz ve pürüzsüz hale getirir. Bu işlem MDF’yi boyama, laminasyon veya kaplama yapıştırma için ideal hale getirir. Levhalar boyutlarına göre kesildiğinde, kenarlar pürüzsüz kalırken, masif ahşap veya kontrplak üzerinde, ahşaptaki doğal budaklar ve damarlar nedeniyle kenarlar parçalanabilir veya boşluklara sahip olabilir.
MDF Tutarlı malzemeleri
MDF, kontrplak ve masif ahşap gibi yönlü bir damara sahip değildir. Bu da onu karmaşık ayrıntıları kesiyor veya kalıp yapıyorsanız ideal hale getirir. Diğer malzemeler parçalandığı gibi veya kesimi o kadar düzgün olmamaktadır.
Masif ahşabın aksine MDF, yüksek nem ve nemin olduğu alanlarda güçlü kalacaktır. Bunun nedeni, MDF’nin tahılın farklı kısımları birbirine karşı çalışmadan sürekli olarak küçülüp genişleyebilmesidir.
MDF’nin dezavantajları nelerdir?
Masif ahşap, şaşırtıcı doğal güzelliği ile ünlüdür. MDF en çekici doğal renk değildir ve masif ahşap ve kontrplakta bulunan karakter ve özelliklerden yoksundur. Mevcut bir mobilya kaplamasını ahşap boyasıyla eşleştirmek istiyorsanız, MDF kullanmamak en iyisidir. MDF tüm sıvıyı emecek ve istenilen renk efektini vermeyecektir.
MDF, levha içindeki çok ince lifler nedeniyle suyu hızla emer, bu da MDF’nin şişmesine ve yapısal özelliklerini kademeli olarak kaybetmesine neden olabilir.
MDF, masif ahşap ve kontrplağa gücünü ve yapısal bütünlüğünü veren yönlü damardan yoksundur. Pek çok raf ve dolap MDF’den yeniden yapılmış olsa da, destek sağlamak için sağlam bir ahşap çerçeveye ihtiyaç duyar veya zamanla sarkmayacak şekilde sabitlenmelidir.
Masif ahşap, ahşabın doğal damarı ve liflerinin çok sert olması nedeniyle uzun süre dayanabilen son derece dayanıklı bir malzemedir. Çoğu durumda masanın değiştirilmesine neden olacak şekilde tasarlanmış ahşap gibi soyulmaz veya ufalanmaz. Masif ahşap hala çizilebilir veya hasar görebilir. Ancak çoğu durumda kolayca tamir edilebilir. Çoğu masif ahşap mobilya, insanların evlerinde çok daha uzun süre kalır ve bu da onu uzun vadeli bir yatırım haline getirir.